ikzelf3Het beeldje van de faculteit bij mijn afscheidOp 13 december 2011 heb ik, na ruim 31 jaar, afscheid genomen van mijn werk bij de Rijksuniversiteit in Groningen. Bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, mijn directe werkplek, heb ik me globaal de eerste 15 jaar beziggehouden met de (automatiseringskant van de) onderwijsadministratie; daarna ben ik geleidelijk overgestapt naar interne en externe communicatie. De laatste vijf jaren heb ik me volledig toegelegd op het onderhoud van de websites van de faculteit.

In 1980 stond de automatisering van de studieresultatenregistratie nog in de kinderschoenen. Trouwens, voor heel veel mensen bestond computerwerk in die tijd uit niet meer dan een handvol ponskaarten. Na met een tweetal extern ontwikkelde programma's te hebben gewerkt, werd rond 1988 ProgRESS ingevoerd. Dit programma was ontwikkeld door ESI, een onderdeel van de RuG. Aan de ontwikkeling van dit systeem, dat ook evaluatiemogelijkheden kent, lag een flink deel van onze ervaringen ten grondslag.

Naast aan deze administratieve applicatie, hebben we ook meegewerkt aan het ontwikkelen van de webapplicatie, ProgressWWW. In eerste instantie konden studenten via deze applicatie hun studieresultaten bekijken. Tegenwoordig kan de student via deze applicatie heel veel zaken rond zijn studie regelen.

De overstap naar de communicatie-afdeling was indirect een gevolg van mijn eens genoten opleiding in de grafische sector. Toen ik in de jaren '90 van de vorige eeuw kennis maakte met het WWW was mijn belangstelling gewekt, mede vanuit de grafische mogelijkheden die er kwamen. In 1996 maakte ik voor de faculteit de eerste website. De eerste idee├źn over de presentatie van de faculteit via het internet ontstonden. Deze activiteit had tot gevolg dat ik vanaf begin 1999 voor de helft van mijn werktijd bij de afdeling Communicatie ging werken; eerst alleen voor Faculteit Economie, na de fusie in 2007 voor de faculteit Economie en Bedrijfskunde.

En nu ligt mijn werkend bestaan -na 49 jaar- dus achter me; in februari 2012 startte mijn carriere als 'pensionada'.