Gelukkig hoefden we deze dag niet echt te fietsen, want het motto was: regen, regen, regen. Toch hebben we de stad Ieper goed kunnen bekijken. Tegen elven waren we in het centrum, waar we de fietsen aan zo'n typisch Belgische paal voor twee fietsen hebben vastgezet.

13foto04
De Grote Markt met links de Vleeshal

Eerst hebben we het museum In Flanders Fields bezocht. Daar is een permanente tentoonstelling ingericht over de Eerste Wereldoorlog rond Ieper. Als je zo'n uitstalling ziet, is het niet zo verwonderlijk dat men in deze streek nog zo terugdenkt aan die tijd. Hier was in die tijd het front; dus zeer heftig. Heel Ieper was na die oorlog ongeveer kapotgeschoten.
Er was ook een tijdelijke tentoonstelling ingericht. Die behandelde de wederzijdse beïnvloeding in de vorige eeuw van conflicten en media. Vooral het naast elkaar plaatsen van de informatiebronnen binnen de diverse kampen (democratie - fascisme - communisme) leverde interessante ontdekkingen op.

Na het bezoek aan dit museum zochten we een eetcafe op aan de Grote Markt. Want het werd tijd om de rommelende magen te vullen en tegelijk de indrukken te verwerken. Daarna (het weer was inmiddels opgeklaard) wandelden we een stuk van een route door de stad. Daarbij kwamen we onder meer langs/in de Sint-Maarten/Sint-Nicolaaskerk, het Museum Godshuizen en de OLV kerk. Bij de Rijzelpoort pikten we het pad op dat over de Vesting van Ieper voerde.

13foto02
Een deel van de Vesting van Ieper

13foto03We eindigden bij de Menenpoort. Dit is een monument, waarop de namen van bijna 55.000 vermiste engelse militairen (uit WO I) staan vermeld. Onder deze poort wordt al jarenlang elke avond als herdenking The Last Post geblazen. We hebben dat deze avond meegemaakt. Het was er vrij druk; er waren vooral veel Engelsen (o.a. oud-militairen). Voor het eerst was de bijeenkomst gewijd aan een paar met name genoemde militairen van een bepaald bataljon. Oud-militairen van dat bataljon legden kransen bij het monument. Het was al met al een indrukwekkende bijeenkomst en een goede afsluiting van ons verblijf in het gebied van WO I.

Morgen verlaten we dit gebied en zoeken we de Schelde weer op.