06foto01Het Belfort met op de achtergrond de Sint-Baafs kathedraal


Deze dag werd besteed aan het bezoeken van de stad Gent. Omdat we maar 6 km van Deinze af zaten, namen we daar de trein naar Gent. Maar… het station in Deinze sloot om half vier, en daarmee ook de bewaakte stalling in het station. Daarbuiten stallen was alleen vertrouwd met een goede kabel en die lag nog in de trekkershut. Dus reed Jan om kwart voor tien snel terug naar Bachte-Maria-Leerne om de boodschappen in de hut te brengen en de kabel mee terug te nemen. Hij was ruim op tijd terug in Deinze, waar Joke inmiddels vlakbij het station in een winkelstraat stallingpaaltjes had gevonden. Na de fietsen vastgemaakt te hebben, vertrokken we om twintig voor elf naar Gent. We kwamen daar aan na een kwartiertje treinen.

We reden met de tram naar het centrum van de stad, de Korenmarkt. Het stadsvervoer was deze dag gratis, vanwege het feestweekend. We gingen eerst naar de Sint Nicolaaskerk; deze kerk was inderdaad de moeite van het bekijken meer dan waard. Daarna begonnen we aan een stadswandeling. Daarbij keken we onze ogen uit naar de vele mooie gevels, de ene nog ouder dan de andere.

Natuurlijk gingen we ook de Sint Baafskathedraal bekijken: dat is immers een must in Gent. Ook deze kerk zag er prachtig uit. Heel mooie gebrandschilderde ramen, een prachtige, deels in marmer uitgevoerde preekstoel en de vele schilderijen zorgden er voor dat we diep onder de indruk door het gebouw liepen.
En als klap op de vuurpijl: De Aanbidding van het Lam Gods, het overbekende drieluik van Van Eyck. Het was werkelijk indrukwekkend, dit schilderij. We werden er stil van, als je deze uiting van geloofsleven van eeuwenher zo mag aanschouwen.

06foto02
Deel van de Aanbidding van het Lam Gods

Dan weer naar buiten, met beide benen in de drukke stad. Verder gingen we langs de oude huizen, gebouwen als Belfort, Vleeshal, enz. Onderweg dronken we nog koffie bij McDonalds… Na de rondwandeling maakten we nog een rondvaart over Leie en Lieve. Zo zagen we de huizen ook eens van een andere kant, en konden we de kunstwerken in het water van dichtbij bekijken. Al met al was het een leuke dag in Gent. Helaas ook een beetje regen.

In Deinze nog even geld gehaald en aardbeien ingeslagen. Vervolgens langs de drukke weg teruggereden naar de camping in Bachte-Maria-Leerne.