Het laatste museum dat we aandoen ligt in Barger Compascuum. Het is het Veenmuseumdorp 't Aole Compas. We gingen daar natuurlijk niet op de fiets naar toe; dat was te ver. Het fietstraject bracht ons naar het station in Hardenberg. Daar gingen we met de trein naar Emmen en tenslotte reden we met de bus naar Barger Compascuum.

Na deze reis waren we wel aan een kop koffie (of iets anders) toe. Na de koffie trokken we het museum in. We kwamen eerst in het 'nieuwe' deel van het museum, met (inmiddels stenen) huisjes uit het veengebied. Maar ook stond er een schooltje, een kerk en een winkeltje.

20foto1

Toen we dit hadden bekeken, reden we met het treintje naar het oude deel, met echte oude huisjes en plaggenhutten en een heel klein oud kerkje en schooltje. Deze laatste waren van hout.

Vervolgens maakten we met een veenschuit een tocht door het kanaal van het dorp. en een rit van bijna drie kwartier met een veentrein over een groot stuk hoogveen. Helaas begon het tijdens dat tochtje te regenen, waardoor we toch minder van de rit konden genieten.

De terugweg ging weer met de bus, de trein en de fiets. Omdat we laat op de camping terug zouden zijn, hebben we in Emmen, in de Stationsrestauratie, gegeten. De bediening was helaas van dien aard, dat we ons nog moesten haasten om de trein te halen.

Maar al met al toch een leuke en interessante dag.